Две години партиите си правеха сметките какво могат да понесат те

...
Две години партиите си правеха сметките какво могат да понесат те
Коментари Харесай

Любомир Стефанов: След 2 г. политическо безвремие някакви тухлички са на площадката за строеж

Две години партиите си правеха сметките какво могат да понесат те и техните гласоподаватели, а сега нещата са във етапа конфликт с действителността. Ако партиите не престават да битуват в паралелна действителност, се стига до злополука и политическа бедност.

Това мнение изрази пред БНР Любомир Стефанов, учител по политически науки в Нов български университет. По думите му 5 следващи избора и 2 години политическо безвремие е нещо, " което доста мъчно може да си го разреши която и да е страна, още повече такава  със скептично отношение към модерната представителна народна власт  като нашата ".

" ПП-ДБ явно желаят да бягат от ГЕРБ като демон от тамян, до края на света, в случай че е допустимо. ГЕРБ, на собствен ред, имат да си връщат – най-малкото за ареста на Борисов и всички прилагателни, които отнесоха, но  и двете са съвсем еднообразно отговорни за нещата, каквито са тук и в този момент ", уточни политологът.

" Очевидно имат защо да си приказват и да докарат диалога до добър край, защото това е задачата на политиката. (…) Най-сетне прозряха - и едните, и другите, че с цел да има обща работа, която да ги удовлетворява,  би трябвало да работят дружно. За положително или за неприятно ", разяснява той по отношение на договарянията по законодателни цели, които са в ход сред първите две обединения след свикването на 49-ото Народно заседание. 

Стефанов вижда в последните знаци на сътрудничество  сигнал за политическо съзряване  на политическата класа да стартира да мисли държавнически.

" Ако се мисли до локалните избори, това не е държавническо мислене . Това е обстановка и прахуляк в очите. "

Любомир Стефанов дефинира като възможно  държавно управление, подкрепено от обединения, които не са взели участие в диалозите за законодателната стратегия  на Народното събрание, обаче изключи допустима колаборация с Българска социалистическа партия. Относно Има Такъв Народ той означи, че най-вероятно ще поддържат вероятно държавно управление на малцинството, само че е безусловно допустимо да поддържат и държавно управление на ГЕРБ с Движение за права и свободи.

Христо Иванов, Росен Желязков, Десислава Атанасова и Николай Денков Снимка: БГНЕС

Според политолога сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има  необичайно политическо танго , блуждаене по какъв начин да намерят метод да си поддържат връзка, " всеки съгласно личната си партийна характеропатия " да не направи грешките, които са довели дотук.

" Самият факт, че тези хора се появяват в един кадър дружно, нещата демонстрират, че има посока. (…)  Очевидно сме в сложна преходна обстановка . "

Има задоволително изследвания за профила на гласоподавателите на новата коалиция – ПП-ДБ, като  към 1/3 от тях си показват допустима коалиция с ГЕРБ, без това да е брак по обич , посочи още преподавателят.

" Превърнаха българския електорат в политически племена . Лидерите са безусловно племенни вождове, които а са кривнали от правия път, който им е начертан и самовменен, а са били линчувани и кожата им – опъната на слънце и сменени от някой различен ревнив почитател на правата линия ", акцентира в разбора си той.

Чак нов Борисов няма, сигурно обаче виждаме, че  обществено прави персонално изпитание да не хвърля сянка в този едвам наченал диалог , сподели още Стефанов.

" Ако го засърбят пръстите  – знаем от заран до вечер какъв табиет има да трансформира гледната точка, умерено можем да станем очевидци на някой и различен пост, телевизионно изявление, изригване в две къси реплики и всичко да бъде срутено.  Някакви тухлички са поставени на площадката за градеж . Дали ще ги снадят, с цел да се получи нещо като лего, следва да забележим. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР